14 frågor och svar inom mode

1. Är det sant att ögonbrynen inte växer ut igen om man plockar dem för hårt?
Det stämmer, säger Patricia Borglin, hudterapeut och rektor för Gildaskolan i Göteborg. Om du plockat stråna för många gånger kan de sluta växa ut. Tipset till dig som haft väldigt tunna ögonbryn och vill att de ska växa ut igen är att massera en droppe mandelolja på varje bryn innan du går till sängs för att stimulera hårväxten.

2. Är det farligt att använda torrschampo ofta och stämmer det att vanligt löspuder fungerar lika bra?
Nej, torrschampo är ett pulver som suger upp fettet från hårbotten och det är inte farligt såvida du inte är allergisk mot någon ingrediens, förklarar Marta Spizewska som är utbildare på Wella. Hon skulle inte använda löst puder om det inte var en krissituation. – Det är lite opraktiskt och svårt att fördela och blir rätt dyrt. Torrschampo brukar dessutom ha lite parfym för att maskera lukten från otvättat hår och den egenskapen har inte pudret.

3. De nya mineralprodukterna ska ju bara innehålla naturliga ämnen, hur kan man vara säker på att det är så?
Bäst är att faktiskt fråga personalen som säljer produkterna, de ska kunna visa och förklara skillnaden mellan vanlig makeup och de verkligt rena mineralprodukterna, tipsar hudterapeut Lena Hallbäck-Olofsson, grundare av Hudoteket i Jönköping. Vi har till exempel valt att jobba med bland andra id Bare Minerals som bara innehåller fem ingredienser och är så ren att du kan sova med den.

4. Finns det något smart sätt att få naglarna att växa fortare, eller något man kan pensla på som gör att man absolut inte biter?
 Min erfarenhet är att du vänjer dig vid den bittra smaken från till exempel Stopp & Väx och biter ändå, säger nagelteknologen Beatrice Aresén på Depend Cosmetics. Försök i stället att underhålla naglarna med en minimanikyr en gång i veckan. När du väl gjort dem fina vill du inte bita. Använd då någon typ av nagelstärkare, gärna myrraolja, som är riktigt bra till mjuka naglar. Oljan går ner i porerna och gör att naglarna blir starkare, hårdare och växer bättre. En fetare crème till nagelbanden är också en bra investering eftersom det är viktigt att de är i form för att naglarna ska växa bra. Stoppa gärna ner en nagelfil i väskan som du kan använda om en flisa går av.

5. Hur sjutton undviker man att få hängande ögonlock?
När påsarna väl dykt upp är de svåra att bli av med. Gildaskolans rektor Patricia Borglins råd är att förebygga genom att alltid använda solglasögon med UV-skydd men också genom att undvika alkohol och rökning.

6. Går det att bli av med sina solfläckar?
Solfläckar är pigment i huden som klumpat ihop sig och därför ger en mörk sorts ”skuggning” på hudytan. Dr Daniel Maes, forskningschef på Estée Lauder svarar så här: Delvis. Genom att tillföra olika ingredienser, till exempel lakritsrol och c-vitamin, som finns i specialprodukter kan man ljusa upp eller sprida ut det ihopklumpade melaninet i huden. Det gör att ytan ser jämnare ut. Men du vill inte bli av med allt pigment eftersom det faktiskt är hudens försvar mot uv-strålarna. Dr Maes menar att det går att reducera pigmentfläckar med upp till hälften men än så länge inte ta bort dem helt. Det beror på att en viss del av melaninet kan ha ”ramlat ner” i dermis (det vill säga i läderhuden, som finns under överhuden) och där går det inte att påverka.

7. Får man grövre hår i ansiktet när man blir äldre och vilket är det smartaste sättet att bli av med stråna?
Helt sant, så kan det bli, säger hudterapeut Lena Hallbäck-Olofsson som inte råder till självplockning (såvida det inte rör sig om bara några enstaka strån).  Det har en tendens att stimulera stråväxten, det är mycket bättre att vända sig till en salong där du kan få professionell rådgivning och behandling. Diatermi, vaxning, IPL (ett intensivt pulserande ljus) och laser är några metoder Lena rekommenderar, men påpekar samtidigt att man måste ha tålamod eftersom det kan ta lång tid och kräva många behandlingar.  Man kan också fortsätta behandlingen hemma med speciella crèmer som lugnar huden, verkar antibakteriellt och som hämmar framtida tillväxt.

8. Vad använder man för att huden ska se sådär glänsande ut? Vitaminspray, är det bra?
Visst kan en vitaminspray fräscha upp huden tillfälligt. Men det bästa är att få igång cirkulationen med hjälp av regelbunden massage och stimulerande masker, till exempel med c-vitamin och glukolsyra, tipsar Lovisa Jansson på Lovisa-kliniken i Stockholm.

9. Jag har rätt så stora porer och hög talgproduktion och undrar om porerna blir större med tiden om man gör portömning?
Jag vill helst inte se ut som en golfbana om några år. Manuell portömning, det vill säga när pormaskarna kläms ut, kan skada huden. Dessutom blir du röd som en paprika efteråt. Däremot är en skonsam kemisk portömning, där smuts och talg löses upp, dras upp och förintas snällt mot huden och ger inte förstorade porer. Tänk också på att kosten är viktig. Hudhygienist Lovisa Jansson menar att man bör undvika fläskkött, korv, ketchup och feta nötter för att hålla huden så slät som möjligt.

10. Jag har läst att glitterögonskuggor kan vara farliga för ögonen. Är det sant?
Optiker John Sand, Synsam Drottninggatan i Stockholm: – Det är nog mer en myt. Skulle det komma in lite glitter kan det säkert skava lite, men det händer inte så mycket mer än att du blinkar bort det precis som ett sandkorn.

11. Jag hörde någonstans att hemorrojdcrème kan ta bort påsar under ögonen. Fungerar det verkligen och är det ofarligt?
Enligt Lena Hallbäck-Olofsson, hudterapeut, dämpar hemorrojdcrèmer svullnader, dränerar och drar ihop blodkärl. Rent teoretisk borde det fungera. – Men jag ställer mig frågande till om det är hudvårdande. Man vill ju ha de absolut bästa och finaste hudcrèmerna till den otroligt känsliga och ömtåliga huden kring ögonen. Satsa istället på en djupverkande ögonprodukt som ger linjer mjukare intryck, dämpar svullnader och ger lyster.

12. Hjälp! Jag gillar inte min tatuering längre. Går den att ta bort?
Ja, med hjälp av laser eller laserliknande tekniker kan man på privatkliniker få bort färgen. Med hjälp av energi slås pigmenten sönder och forslas bort av kroppens egen ”städpatrull”. Men det tar tid, kostar en del och det kan bli en pigmentförändring där din tatuering har suttit. Det går också att skära bort mindre tatueringar men då blir det ett ärr.

13. När jag vaxar eller rakar bikinilinjen börjar det alltid klia och huden blir irriterad. Hur undviker jag det?
Det finns ett stort utbud av vaxer, men för att det ska vara så snällt mot huden som möjligt måste det passa just din hudtyp. Därför bör man, enligt hudterapeut Lena Hallbäck-Olofsson, gå till salong när man vill bli av med håret. – Dessutom finns det en viss teknik som man bör använda när man vaxar på ömtålig och känslig hud, säger hon. Rakar du ska hyveln vara så ren som det bara går för att det inte ska komma in smuts. Använd alltid någon typ av skum eller rakgel innan och något som förebygger just inkapslade hårstrån och irritationer, till exempel Epil Confort från Guinot.

14. Varför har man hårstrån i näsan och går de att ta bort?
Hårstråna har vi för att hindra smuts och damm att åka upp i näsan. Av någon outgrundlig anledning blir håret på huvudet tunnare med åren men i näsan blir det bara kraftigare. Det kan ha med hormoner att göra, säger hudhygienisten Lovisa Jansson som förklarar att det går att få bort stråna med till exempel Fraxel (en sorts laser). Man kan även använda diatermi, en metod där man sticker ner en nål i huden och bränner sönder hårsäckarna. Det krävs dock några tusenlappar, tålamod och gärna lite bedövning för båda metoderna.

Frågorna och svaren är hittade här

Kommentarer

Lämna ditt tassavtryck här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Var hittar jag dig?:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0