Julens historia


Pepparkakshus
Pepparkakor är en av våra äldsta bakverk. De omtalas redan på 1300-talet. Ännu på 1700-talet gjorde de skäl för sitt namn, eftersom de smaksattes med bland annat peppar. Kryddstyrkan gjorde att de även ansågs ha medicinsk effekt. Traditionen att göra pepparkakshus kommer från Tyskland och har spritt sig över hela världen. Det finns också ett talesätt att man bli snäll av pepparkakor.


Julpynt
Att pynta julgranen var en tradition som kom från Tyskland. På den tiden hängde man upp leksaker och godis. Fortfarande hänger vi upp godis men också kulor, ljus, glitter och mycket annat i granen.


Julgranen
Att ha julgranseden kom från Tyskland och infördes i Sverige ( till och börja med i slottsmiljö) under mitten av 1700-talet. Det var först under 1900-talets början som julgranen blev en mera allmän sed i vårt land. Julgranen hade från början till uppgift att hålla onda makter på avstånd.


Julklappar
Seden att ge julklappar härstammar från de nyårsgåvor som är kända sedan antiken. En annan källa är skolornas och kyrkans firande av S:t Nicholaus dag den 6 december då barnen fick "niklaspresenter". Själva ordet julklapp härstammar förmodligen från en tradition att överlämna skämtsamt eller ironiskt menade gåvor. Man smög sig fram, klappade på dörren, slängde in presenten och sprang sedan sin väg.


Julkrubban
Julkrubban är från början en romersk-katolsk sed. Den har blivit vanlig i Sverige först i vår tid. Ca 1930 infördes seden att bygga upp julkrubbor i kyrkorna. Det är också ganska vanligt att under julen ha en krubba stående i hemmet.


Julbocken
Julbocken är en av våra allra äldsta julsymboler. Den härstammar från förr i tiden då utklädningsupptåg var vanliga i ungdomens julfirande. Man drog runt bland gårdarna (en var utklädd till bock) och framförde ett enklare skådespel eller sjöng någon julbocksvisa. Som belöning fick man mat eller dryck till ett gille som sedan hölls i mellandagarna. På 1800-talet blev bocken tomtens föregångare som julklappsutdelare i de svenska borgerliga hemmen. Numera används den mest som en prydnad under/vid julgranen.


Julklockor
Förr i tiden så trodde man att klockor, bjällror och annat som förde väsen skulle skrämma bort onda andar. Idag tror vi inte på onda andar längre men klockorna lever kvar som ett trevligt inslag. Klockor används också i bland annat kyrkor för att ringa in till gudstjänst.


Jultomten
Förebilden till tomten är S:t Nicholaus som var biskop i Turkiet på 300-talet. Han blev efter sin död helgonförklarad och var bland annat barnens speciella skyddshelgon. Han blev känd i Sverige under mitten av 1800-talet genom import av julpynt m.m. och fick sitt namn från folktrons tomte. I engelskspråkiga länder lever också namnet kvar, där kallas jultomten Santa Claus. Den svenska jultomten skapades i stor utsträckning av konstnärinnan Jenny Nyström och har drag både från folktrons tomte och den kontinentala helgongestalten.

Kommentarer

Lämna ditt tassavtryck här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Var hittar jag dig?:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0