Materialguide

Akryl En av de vanligaste syntestiska fibrerna. Inte så stark, men tål solljus bra. Blir lätt noppigt efter ett par tvättar

Bomull Bomullsfibrerna är ihåliga vilket gör att om vi svettas kan bomullsplagget absorbera fukten. Bomullens nackdelar är att den kan krympa i tvätten och att den tar ganska lång tid att torka. Det är skillnad på bomullsplagg och bomullsplagg. Många linnen och toppar innehåller 5 % elastan som gör plagget lite mer stretchigt .

Modal Man ser ofta toppar i modal- och bomullsblandning. Modalen påminner om bomull men är en konstfiber.

Polyester Polyester är idag den vanligaste konstfibern och man ser den i många plagg. Blandas ofta med bomull. polyetser är  ett rivstarkt material som varjen töjer sig eller ruttnar av vätska.

PVC Är mycket slitstarkt och motståndskraftigt mot rivpåverkan. Andra uppskattade egenskaper är att materialet ger ett utomordentligt våtgrepp och behåller sin mjukhet även i kyla. Använd bla hos väskor som ser skinnaktiga ut, men är betydligt billigare. Kan ibland se "plastigt" ut.

Satin Påminner om siden men är en blanding av bomull och polyester. Används bla på festlinnen, hårband mm.

Siden Är ett tyg av silke som är mycket slitstarkt. Ofta tunt och glansigt men har en förmåga att värma bra. Sidenplagg är ofta lite dyrare. Förr i tiden var det en lyxvara, och det ser man nästan än idag. Kedjorna använder ofta polyester och satin, men ibland har man turen att hitta sidenplagg till bra priser.


Ull får man främst från får. Ull finns i flera olika varianter. Bl a

* Angora- Den ull som kallas angora ull kommer från kaniner. Angoraullen är mycket mjuk och blandas ofta med vanlig fårull eftersom angoraullen är mycket dyr. Ullfibrernas konstruktion gör att de skyddar mot både värme och kyla.

* Cashmere- Cashmereull eller kashmir, kommer från kashmirgeten som har två lager ull. Det övre fungerar som skydd och måste separeras från det undre finare lagret för att kunna användas i textilproduktion av olika slag. Det undre lagret fungerar som isolering och är väldigt krusig. Kashmir är väldigt värmande eftersom den är avsedd att hålla getterna varma i extremt kyliga klimat. Förutom att vara väldigt värmande har kashmirullen gjort sig känd för att otroligt mjuk och len. Ullens fibrer gör att man kan sticka väldigt fint och tunt utan att göra avkall på plaggets kvalitet. Ofta väldigt dyrt, men håller god kvalité och är en bra investering.

* Merinoull- Merinoull är ull som kommer ifrån merinofår. Merinofåren, som endast föds upp för ullens skull, har gjort sig kända för att kunna producera ull med extremt fina fibrer. Ullen är samtidigt väldigt tät och krusig och passar därför bäst till tunna och mjuka plagg. Ullen är väldigt mjuk ock skön mot huden, och kostar oftast lite extra, men är inte lika dyrt som cashmere.

Viscose Är en konstfiber som lätt tar upp fukt och är behaglig att ta på sig. Kan krympa och bli skrynklig efter tvätt om den är obehandlad. Viscoseplagg är ofta ganska billiga.

Kommentarer

Lämna ditt tassavtryck här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

Var hittar jag dig?:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0